Oost Algarve – Villa Mãe Home

Huis huren in de Algarve

Huis huren Algarve - uitzicht villaOost-Algarve

De Oost-Algarve is het gebied tussen provinciehoofdstad Faro en de grensstad met Spanje, Vila Real de Santo Antonio.

Te huur: Villa Mãe Home in Quelfes. Het huis ligt in een rustige omgeving, net ten noorden van badplaats Olhão zodat bars, restaurants, winkels en supermarkten op een steenworp afstand liggen. Met een gemiddelde van 12 zon uren per dag, is de Algarve één van de zonnigste regio’s in Europa. Het klimaat is zacht, zodat de zomers niet te heet zijn en de winters mild en aangenaam. In feite isa het een ideaal gebied, waar het het hele jaar goed toeven is.
Langs de kust liggen prachtige witte zandstranden, des in het natuurpark van de Ria Formosa met schoon zeewater zodat zwemmen veilig is.
In alle dorpen langs de kust zijn leuke restaurants en barretjes. Winkels met Portugees aardewerk en lekkere lokale specialiteiten zijn ook niet moeilijk te vinden.

Wandelen

Behalve zonnen en uitrusten, is de Algarve bij uitstek geschikt voor verschillende andere activiteiten, zoals bijvoorbeeld wandelen, golfen of mountainbiken. Voor een overzicht van wandelingen in de Oost-Algarve raden we de volgende website aan: wandelenalgarve. Vanzelfsprekend is het ook mogelijk de paden in de Oost-Algarve routes op de mountainbike te trotseren. Golf behoort tot de sportieve mogelijkheden, waarbij de banen in de Oost-Algarve een stuk goedkoper zijn dan die in de west-Algarve. Verschillende kleine touroperators bieden excursies aan, waarvan de dolfijnen-tocht en de eilanden-tocht favorieten zijn van onze gasten. Een kleine organisatie in Olhão waar we goede ervaringen mee hebben is Sabino Boat Tours.

Natuur 

Huis Huren Algarve - Kurkeiken, Cork Oaks

Voor natuurliefhebbers is de Algarve aantrekkelijk.
Afhankelijk van het seizoen is het volop genieten. Onze winter is beroemd om de bloeiende amandelbomen. Geurige sinaasappelboomgaarden kleuren de lente. De oogst van Alfarroba´s (johannesbrodboompeulen) tekent de warme zomer. En olijven oogst is een herfstklus. Elk seizoen heeft zo zijn eigen bloeiende planten en bloemen en de daarbij behorende geuren en kleuren.

Vogelliefhebbers: vergeet vooral uw verrekijker niet zodat je geen enkele gevederde vriend hoeft te missen. Vogelspotten kan vanaf het dakterras van Villa Mae Home. Ooievaars zijn overal aanwezig en nestelen zich graag op torens en telefoonpalen. Van maart tot oktober vliegen bijeneters en wielewalen af en aan en in de winter is het genieten van de tapuiten en klauwieren die dan de tuinen bevolken.

Wie van wandelen houdt, kan zijn hart ophalen. Lekker makkelijk langs het strand of stoer in de heuvels. Indien gewenst kan een gids u begeleiden en uitleg geven over planten en dieren. Loopt u liever zelf, kijk dan voor routes op website wandelenalgarve

Activiteiten


Vanuit de villa kunt u van alles ondernemen.

In onze informatiemap vindt u een keur aan mogelijkheden voor een dagje uit of een etentje buiten de deur.
Ook voor de sportievelingen is alles mogelijk: golf, mountainbiken, jet-skiën, karten, een quad rijden en veel meer.
Wil u liever dolfijnen kijken op zee? Een jeepsafari met picknick in de heuvels?

In de Algarve kan meer dan u denkt!

Huis Huren Algarve - Santa Catarina

Santa Catarina Da Fonte do Bispo

Een klein slaperig traditioneel dorpje in de oostelijke Algarve, ca. 10 km verwijderd van zowel Tavira als het vissersdorp Olhão.

Het typisch Portuguese Moncarapacho met haar pittoreske kerkje en pleintje ligt op 5 km afstand. In de omgeving vindt men alle faciliteiten die bijdragen aan een heerlijke vakantie in een rustige omgeving: het strand, de golfbanen, de heuvels, de plaats Tavira, en de stad Faro. Alles op korte afstand. De luchthaven van Faro ligt op slechts 30 min. rijden. Santa Catarina is een leuk uitstapje naar een nog traditioneel gebleven dorp in de omgeving. Op dit moment (voorjaar 2021) wordt gebouwd aan het eerste digitale museum van Europa in de gebouwen van oude landbouw-coöperatie. naar verwachting opent dit Museu Zero binnen een jaar haar deuren. Lunch bij Taberna Barriga is dan een aanrader.

Tavira

Huis Huren Algarve - Tavira Ponte Romana - De Romeinse brug
Dit dorp wordt ook wel Het Venetië van de Algarve genoemd. Het is en mooi authentiek dorp, gelegen aan de monding van de rivier de Gilão.

De meest gefotografeerde plek in Tavira is ongetwijfeld de Ponte Romana. Deze Romaanse brug overspant de rivier Gilâo en verbindt de oost- en westoever van de stad. De rivier heet eigenlijk niet helemaal Gilão. Volgens de legende was de brug de ontmoetingsplaats van een verliefd koppel: de christelijke ridder Gilão en de moslimprinses Séqua. Een liefde die natuurlijk verboden was en die door beide kampen werd gezien als hoogverraad. Eenmaal gesnapt (hoe kan het ook anders), pleegden de geliefden zelfmoord. Ze sprongen beiden aan een andere kant van de brug. Daarom heet de rivier aan de noordzijde van de brug officieel Séqua en aan de zuidzijde Gilão.

Strand

Voor de kust ligt een rustig strandeiland. Op het strand kan je ligbedden en parasols huren. Ook is er een ruime keuze aan restaurants, zodat je aan het strand heerlijk kunt eten. Zelf eten we altijd graag bij Sal.Op Ilha de Tavira kan je een schier eindeloze strandwandeling maken. Na iets meer dan 5 kilometer kom je bij de loungebar van Terra Estreita, tegenover Santa Luzia. Bijt je dan nog een kilometer of vijf door, dan ben je aangeland op Praia do Barril. Denk er om: je moet ook weer terug! Het strand is in het badseizoen bewaakt zodat het voor (kleine) kinderen veilig is in zee.

Tavira is één van de charmantste steden van de Algarve met een typische en gevarieerde architectuur. De 37 kerken van Tavira en de zoutziederijen zijn het bekijken waard zodat je daarna op een terras kan genieten van een glas lokale wijn.

Olhão

Dit pittoreske stadje zonder massatoerisme heeft veel Arabische invloeden. Aan de boulevard met terrasjes en restaurants is het heerlijk toeven. Langs de kade staan twee imposante, Moors aandoende markthallen in een in het prachtig aangelegd park. ´s Morgens, behalve op zondag en maandag, vindt in de linker hal een vismarkt plaats met soorten vis die je nooit eerder hebt gezien. Alléén dat al is het waard de geur te trotseren.

In het centrum met z’n smalle straatjes is er een keur aan aparte winkeltjes. Olhão is een stad in opkomst. Op het moment worden veel gebouwen gerenoveerd en wijken opgeknapt. Op de kade bieden verschillende kleine bedrijven boottochten aan. We hebben goede ervaringen met Sabino Boat Tours.

Krijg je trek, dan kunnen we bijvoorbeeld Restaurante O Horta aanraden voor een goede Portugese maaltijd. Heb je gewoon Pizza-honger, dan is Pizza na Pedra absoluut de beste die je kunt kiezen. We adviseren altijd om te reserveren.

Strand

In de directe omgeving van Villa Mãe Home in Quelfes liggen de mooiste stranden van de Algarve op verschillende eilanden voor de kust. Een veerboot vaart regelmatig tussen de haven van Olhão en de eilanden Armona en Culatra, waardoor de stranden makkelijk bereikbaar zijn. Naast de reguliere veerdienst is het mogelijk een watertaxi te bestellen.

Op het eiland van Culatra maakt de veerboot twee stops, De eerste is in het voornaamste dorp van het eiland, Culatra. Hier zijn een paar kleine restaurants en twee supermarkten met basisbehoeften. De tweede stop is het dorp Farol. Ook hier een aantal restaurants, een beschutte baai met strandstoelen (in de zomer) en een heerlijke strandbar: MarAMais. Vanuit dit restaurant wordt uw cocktail aan uw strandbed geleverd!

De stranden van de Oost-Algarve zijn nog lang niet zo drukbezocht als de bekendere stranden zoals bv. bij Vale do Lobo en Albufeira. Hier vind je ook hoog zomer altijd nog wel een plekje voor jezelf, waar je alléén kunt zijn met de duinen, de golven en de blauwe lucht.

Ria Formosa Naturpark

Dit prachtige natuurgebied (18.000 ha) bestaat uit natuurlijke lagunen die door zandbanken tegen de zee worden beschermd. Tussen Olhão en buurdorp Fuzeta bevindt zich ruim 10 kilometer zoutpannen die naar gelang de waterstand vol lopen met zeewater met vloed en weer leeg lopen bij eb. Een vernuftig systeem van dijkjes en sluizen  controleert de waterstromen waardoor in de zomer de zoutbekkens vol blijven. De zon droogt verdampt het water en het zout, de Flor de Sal waar de Algarve beroemd om is, blijft achter. De “oogst” is al sinds mensen heugenis een handmatig proces.

Ontelbare vogelsoorten vinden hier hun vaste woongebied of rustgebied zijdes de vogeltrek, waardoor het een vogelspotters-paradijs is In de Algarve, mag je zeker de gelegenheid niet missen om te gaan kijken bij de grote groepen Flamingos die zich foeragerend tegoed doen aan de vijf-sterren-vogel keuken die het Natuurpark van de Ria Formosa biedt.

In het gebied vlakbij Tavira vindt 90 % van de totale oester- en mosselvisserij van Portugal plaats. Voor vogel liefhebbers is het ook de moeite waard om een bezoek aan dit park te brengen voor de reigers, ooievaars (ook zwarte), sterns, jan-van-gents en ijsvogels!